Flere ideer til hvordan du øker verdien ved boligsalg

Går du med tanker om å selge boligen din? Enten du har en liten leilighet eller en stor villa, finnes det nyttige tiltak som man selv kan utføre for å øke boligverdien. Det viser seg at man faktisk kan øke verdien med flere hundre tusen kroner på å følge noen enkle råd – slik at boligen fremstår som mer attraktiv for eventuelle kjøpere.

Kanskje du tenker at det vil koste mye penger å oppgradere boligen før et salg, men man behøver ikke skifte ut hele den gamle kjøkkeninnredningen eller bruke flere hundre tusen på et nytt og elegant baderom.

Ofte er det nok å investere rundt 50.000,- for å oppgradere boligen for salg. Dersom man ikke har pengesummen tilgjengelig på konto, og heller ikke ønsker eller kan utvide boliglånet sitt, er det mulig å få innvilget et lån uten sikkerhet for å kunne utføre oppussingen.

Nedenfor kan du lese om de viktigste tipsene man bør foreta seg for å øke verdien på boligen. Klikk også her for å se 10 tabber du alltid bør unngå når du skal legge ut boligen din for salg.

Førsteinntrykket er viktigst

Husk at førsteinntrykket betyr alt når potensielle boligkjøpere kommer på visning, men også attraktive bilder i boligannonsen er gull verdt. Jo mer innbydende det ser ut på bildene, jo flere personer ønsker å komme på visning. Å kunne vise frem en ryddig, lys og pen leilighet eller enebolig, vil tiltrekke seg flere kjøpere.

Begynn i god tid for å forberede boligen på salg. Rydding og oppgradering av huset eller leiligheten tar for de fleste lenger tid enn planlagt. Det dukker opp gjerne ting underveis som skal fikses, og prosessen kan være mer slitsom enn man trodde.

Rydd innendørs og utendørs

Ta en skikkelig opprydding av boligen som skal selges. Det er utrolig mye man sparer på i løp av en årrekke. Kast, selg eller gi bort det du ikke trenger. Å ha det ryddig er en nødvendighet med tanke på salg og visning, og man får dessuten en bedre romfølelse. Rydd også bort personlige eiendeler, uten at boligen virker steril.

Også på utsiden av boligen må det ryddes. Er det snakk om rekkehus eller enebolig er inngangspartiet ekstra viktig. Sjekk om fasaden trenger er et nytt malingstrøk eller om gressplenen og/eller hekken i hagen må klippes. Noen pene utepotter med blomster kan også bidra til å gi et godt førsteinntrykk ved inngangsdøren.

Fiks uferdige prosjekter

Har man bodd flere år i sin leilighet, vil det kanskje være flere uferdige prosjekter som må fikses før boligen er klar for salg. Har man hull i veggen etter å ha flyttet på malerier e.l., bør man tette hullene. Andre ting kan f.eks. være at man har uferdig listverk som må avsluttes, slik at boligen ser mer attraktiv ut.

Frem med malekosten

Kjøp inn maling, og mal slitte vegger og eventuelt tak. Velg nøytrale og lyse farger som de fleste liker. Har du gammel strie på veggen eller glassfibertapet, bør du oppgradere til å gi veggen rene, slette flater.

Baderom

Nytt bad er svært kostbart, og man trenger ikke bytte hele baderomsinnredningen før et salg. I mange tilfeller kan man f.eks. sette inn et nytt dusjkabinett, male (det finnes også maling til fliser) og f.eks. pynte med nye fargerike håndklær.

Kjøkken

Kjøkkenet er også viktig med tanke på oppgradering, men å investere i ny og flott kjøkkeninnredning er svært kostbart. Her kan man pusse opp på egen hånd med å male kjøkkenet i lyse farger, og eventuelt male frontene på kjøkkeninnredningen. Det kan også være en idè å skifte ut gamle kjøkkenknotter til nye. Er benkeplaten svært slitt med hakk i, bør man kjøpe en ny. Dette kan man få rimelig på IKEA.

Les også: Meglernes beste visningstips (ekstern link)

Øvrige oppgraderinger

Ønsker man å øke verdien ytterligere ved salg, kan f.eks. bygging av balkong være et tiltak. En balkong er en større investering som vil koste rundt 150.000,-, men man kan øke verdien på boligen med rundt 300.000,-. Andre faktorer som i stor grad spiller inn på salgssummen er antall soverom, peis, parkett eller steingulv, parkeringsplass og garasje.

Lei en boligstylist

Å få en profesjonell boligstylist til å vurdere boligen og møbler, kan være en lur investering. En stylist vet hvilken stil de fleste liker, og kan med enkle grep øke boligverdien ved å gjøre innredningen så attraktiv som mulig. Å leie en boligstylist koster ofte mellom kr. 8.000,- og kr. 25.000,-, men er et svært effektivt salgsfremmende tiltak. En rekke selskaper som utfører styling av bolig for salg, tilbyr også leie av møbler og dekorasjon for å skape et mer elegant inntrykk.

På visningsdagen

Gå gjennom huset fra rom til rom i god tid før visningen starter, og foreta justeringer for at potensielle kjøpere skal få et positivt helhetsinntrykk.
Lag en hyggelig atmosfære. Kaffe og hjemmebakte boller er et populært tiltak, og man kan med fordel også sette frem duftlys samt friske blomster på bordet. Unngå at boligen lukter røyk, og har man husdyr bør de ikke være hjemme på visningsdagen.

Ha også dokumentasjon lett tilgjengelig, dersom personer som kommer på visningen ønsker å sjekke at tidligere oppgraderinger på bad e.l. er gjort av fagfolk.